Evdeyiz Ama Yalnız Değiliz #39

*Marjinal Porter Novelli WhatsApp Bülteni’nin 39’uncu sayısı sizlerle…

Bugün Spotify listemizde Sezin’in seçtiği şarkılar var. Tatlı, talı takılalım, haftasonuna hazırlanalım ve güzel günleri hayal edelim.

https://open.spotify.com/playlist/3tlgBCkMfUrfoMKZQlA2cm?si=pxwLdlUJSVGBMPpeaotUTw

*Evden çalışanlara özel günün önerileri:* 

Evlerimizde düşünmek için bolca zamanımız oldu değil mi? Bizim de sizin gibi aklımıza türlü çeşit icat geldi bu dönemde. Ancak tarihte çok değerli markaların bile bir heves üretip sonra çok büyük hayal kırıklıkları olan ne icatları var, biliyor musunuz? Birazdan öğreneceksiniz. Hepimize ders olması için, işte o çöküşler. ?

1989 yılında Pepsi, A.M. isimli yeni bir ürün duyurdu. Ürünün hedef kitlesi “kahvaltıda kola içen kişiler”di. Ancak markanın bu çabası sadece bir yıl sürdü, beklenen ilgiyi görmemesi sebebiyle aceleyle piyasadan çekildi. Bu faciadan yalnızca üç yıl sonra, marka bu kez de o dönemki “Clear Craze” adı verilen pazarlama akımına ayak uydurarak “Crystal Pepsi” isimli şeffaf bir kola piyasaya sürdü. Ve bu ürün de 1993 yılında piyasadan çekildi. Güreşe doymayan Pepsi, 2016 yılında Crystal Pepsi’yi kısa bir süre için yeniden piyasaya sürdü. Umarız artık konu kapanmıştır zira Türkiye’de Niğde Gazozu’ndan sonra biz şeffaf kola defterini kapattık, üstüne gül koklamayı düşünmüyoruz!

Ford, 1957 yılında piyasaya sürdüğü Edsel isimli araca tam 400 milyon dolar yatırım yaptı ve onu “geleceğin aracı” olarak duyurdu. Ancak Amerika halkı bu aracı sevmedi çünkü beklentileri daha küçük ve daha ekonomik araçlar yönündeydi ve Edsel “çirkin, pahalı ve abartılı” olarak nitelendirildi. Tam anlamıyla başarısız bir ürün olan Ford Edsel, 1960 yılında piyasadan çekildi. İşin komiği markanın ismi, Hanry Ford’un oğlunun ismiydi. Bu hikayenin bize öğrettiği ders: Her ihtimale karşı çocuklarımızın isimlerini “icatlarımıza” koymamak!

Biz içmiyoruz da bir arkadaşımızdan duyduk, yine… 1980’li yıllarda sigara karşıtı kampanyaların sayısı iyice artınca RJ Reynolds isimli şirket tam 325 milyon USD yatırım yaparak “dumansız sigara”yı piyasaya sürdü. Ancak bu fikir beklenen ilgiyi görmedi ve yalnızca 4 ay sonra tarihe karıştı.

Başarısızlıklar Müzesi!

Başarısızlıklar Müzesi! 2017 yılında İsveç’in Helsingborg kentinde açılan müzede markaların başarısız ürünleri sergileniyor. Daha detaylı bilgiyi müzenin sayfasından edinebilir, dersinizi alabilirsiniz ?

https://museumoffailure.com/

https://www.boredbutton.com/

*Günün sözü:*

Büyük sıçrayışı gerçekleştirmek isteyen, birkaç adım geriye gitmek zorundadır. Bugün yarına, dünle beslenerek yol alır. Bertold Brecht